Als L&D professional ben je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. De L&D in de zorg monitor, een jaarlijks terugkerend onderzoek, geeft je inzicht. Naast onderzoeksresultaten delen we verschillende verdiepende artikelen met je over onderwerpen die momenteel spelen in de zorg.

Resultaten L&D in de zorg monitor 2023! 

Wat zijn de actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van leren en ontwikkelen in de zorg? Welke veranderingen vinden plaats in het leerlandschap? Waarop focussen L&D professionals? En wat vinden medewerkers goed en voor verbetering vatbaar? Dit en meer lees je in onze whitepaper over de L&D in de zorg monitor 2023. 

Onboarding heeft grote prioriteit

Onboarding is een belangrijk thema blijkt uit de L&D in de zorg monitor. Het staat hoog op de agenda voor 2023. De onboarding piept en kraakt nu nog vaak in zorgorganisaties. Het proces verloopt inefficiënt, is niet goed doordacht of er is te weinig tijd voor goede begeleiding. In een webinar met expert Kirsten de Roo zoomen we daarom in op hoe je slim kunt onboarden in de zorg. Effectief én haalbaar. Met een positief effect op behoud van medewerkers.

Leren positief voor werkgeluk medewerkers 

Alhoewel bijna de helft van de Learning & Development professionals (48%) denkt dat zorgverleners leren omdat het ‘moet’, laten de resultaten van medewerkers juist bereidheid om te leren zien. Leren en ontwikkelen draagt bovendien grotendeels positief bij aan het werkplezier van zorgmedewerkers. Een mooie kans voor jou als L&D-er om er nog meer uit te halen. Uit het onderzoek komen een paar concrete verbeterpunten naar voren. Medewerkers willen meer eigen regie, meer leren op de werkvloer en vragen om korte en bondige lesstof.   

Naar een leervisie die richting geeft

94% procent van de zorgorganisaties in Nederland heeft een visie op leren en ontwikkelen opgesteld. Tegelijkertijd gaat het in veel gevallen nog om een papieren tijger: net iets meer dan de helft van de leidinggevenden en L&D-professionals geeft aan dat de leervisie in de praktijk wordt toegepast. Hoe dicht je de kloof tussen ideaalbeeld en kompas in de praktijk?

Infographic: Eigen regie bevorderen

Sturen op eigen regie is een speerpunt voor ongeveer een derde van de zorgorganisaties in 2023. Zowel medewerkers als werkgevers streven naar meer eigenaarschap in leren en ontwikkelen. In de praktijk krijgen medewerkers nog weinig vrijheid om zelf te beslissen wat en hoe ze willen leren.  

Momenteel is 40% van de medewerkers nog niet uitgesproken positief over de mate waarin hun werkgever leren los van de verplichte scholing stimuleert. Daarom stelden we een handige infographic samen met tips om eigen regie in het leren te bevorderen. 

Hoe stap jíj op die sneltrein vol L&D-innovaties?

De arbeidsmarkt is krap, het personeelsverloop groot en de werkdruk hoog. Deze ontwikkelingen hebben zijn weerslag op leren en ontwikkelen en de rollen en taken van de afdelingen L&D en HR. In de praktijk is voor veel zorgorganisaties het meebewegen met de nodige veranderingen een grote uitdaging. Expert Eric Mooijman deelt zijn tips over hoe je dit als zorgorganisatie aan kunt pakken. “Als je planmatig te werk gaat, heb je zo’n vijf jaar nodig om een digitale mindset in de praktijk te brengen.”

Vraag een demo aan en ontdek ons LMS

Door de unieke samenwerking tussen meer dan 300 zorgorganisaties, Noordhoff en Studytube, kunnen we echt het verschil maken. Voor de zorg, voor jouw organisatie én voor jouw zorgprofessionals.